Nu har jag äntligen hittat hit efter lite internetproblem: Har gått ca 3 veckor av kursen nu och det börjar kännas som om vi som storgrupp kommer någonstans. På första gruppmötet vi hade så hade självklart alla idéer och förslag på vad vi ville genomföra. Dock så var det också lite förvirrande eftersom jag tror ingen riktigt har arbetat med en sådan stor grupp förut och visste hur vi skulle gå tillväga. Men efter lite vägledning från Tobias så kom vi i gång och kom på slutet av mötet fram till en ganska formad idé om vad vi ville ha. Våran museum intendent som ska försöka förvara jordens historia. Vi gav oss själva en läxa till veckan efter att inom de grupper vi hade, -koncept, -mekanik och -karaktär komma fram med lite idéer som skulle passa in.

Fredagsmötet vecka 2 missade jag tyvärr också pga. av jobb, hemskt synd då jag tycker det är riktigt roligt att lyssna och få diskutera fram med de andra vad vi ska göra. Pratade dock då också med andra som var på mötet om vad som var sagt och denna gång skrev dem upp intresse för olika mindre grupper vi kunde dela in oss i. DOCK, var allt detta planerandet innan vi i onsdags (1/2) fick lite mer klarsynt reda på att tydligen måste varenda 2/3 grupp göra en egen level också. Något jag tror ingen av oss i gruppen förstått riktigt och hade därför inte planerat efter det.

Tycker det fungerar bra med gruppen men det känns många gånger att vi skulle kanske behövt dela klassen i 3 eller 4 grupper i stället med mindre människor. Alldeles för många viljor och åsikter ibland som gör att det ställer till onödiga disskutioner.

Fredagsmötet vecka 3, vi kom fram till en ganska slutgiltig idé om hur vi ville att spelet skulle se ut och utveckla sig så vi gav oss själva i läxa att tills nästa fredag ordna med skisser och ganska fullständiga idéer om hur vi ville att våra egna levels skulle se ut. Eftersom vi vart lobby gruppen på 3 stycken så kommer vi inte att få bestämma så himla mycket själva på hur det ska se ut. Mycket pga. av att det måste fungera tillsammans med alla andras levelar också. Men vi hade i alla fall ritat upp en skiss på våran lobby i Blender för att visa på ett ungefär hur det kommer att se ut och ingen verkade missnöjd med detta så därför fortsätter vi utveckla idén. Vi kom som alltid in på väldigt triviala saker som grupper mellan sig kan prata om men det är alltid lätt att halka i från ämnet när vi är så många. Vi pratade också om Cleos möjligheter och begränsningar och vad man skulle kunna implementera i spelet som en kul grej att spela vidare på henne som person.

Onsdag mötet vecka 4, pratade vi om hur vi skulle lägga upp alla levels som folk kommit fram till. Vilka som var beroende av vilka och hur dom skulle läggas för att inte spelaren ska kunna gå fel. Så därför ska vi ha begränsningar som gör att spelaren inte kan komma fram till vissa rum förrän lobby strukturen ändrats i den mån att kanske Cleo kommer på vart hon glömt en nyckel eller att lådor ramlat bort från en ingång. Ja att fortfarande spela på henne som person för att göra spelet mer roande. Svart Humor som vi kallade det. Vi skrev också våran en minuts pitch som ska framföras av någon, vem vet vi inte än hehe. Och vi i lobby gruppen tog på oss att rita upp en "karta" över lobbyn för att visa vart alla rum ska ligga ungefär och vart begränsningarna kommer att finnas. Vi försökte också bedöma vilken tid det skulle ta oss att spela igenom spelet om man med förutsättningarna kan alla pussel m.m. Så vi siktade på ungefär en timma men det kan vara väldigt svårt att säga nu också.

Inför fredags redovisningen vecka 4, sitter nu dagen innan och är väldigt orolig att vi inte ens kan ta oss till skolan i morgon. Snön har ställt till det så att allt förnärvarande är inställt och under natten skulle det snöa ändå mera. Vi vet inte hur det går i morgon men får hoppas på det bästa för vore hemskt tråkigt om man skulle missa både redovisningen och vårat 4.e möte med teamet. Hoppas på att SL löst det annars får de nog flera arga brev/telefon samtal i morgon.

Ja vi tog oss till skolan men kom en kvart försent och sen fortsatte lektionen ungefär en halvtimme till sen var det slut. Dock hann vi säga nästintill allt vi behövde för att Tobias och Kjell skulle förstå vad vårt spel handlar om. Känns skönt men nu kommer ju smågrupps redovisningen istället. Eftersom det inte vart något fredagsmöte heller så kändes den dagen rätt bortkastad. 5 timmars restid istället för 1 och en halv. Aja, sedan fredagen har vi fortsatt jobba och sitter till och med nu och skapar våran level i UDK. Börjar ta form men självklart kommer ju saker och ting ändras innan allt är klart. Vi ska fortsätta i morgon efter lektionerna och mötena med att modellera "möbler" i Maya för att kunna sätta in i UDK leveln. Förmodligen kommer vi försöka ha något minigame med i våran level även om det nu är Lobbyn och sedan ska vi försöka prata ihop oss om vilken typ av hinder vi behöver för att få storyn att gå ihop med allt. Kommer nog lösas sig men fortfarande en del diskussioner vi måste ta inom gruppen för att veta vilka mål vi strävar mot. Men stora grupp mötena känns rätt onödiga just nu eftersom vi alla bara vill jobba vidare och försöka komma tillbaka med något om ett par veckor istället. Alla vet just nu vad vi behöver göra.

Så inte många veckor kvar nu men det börjar verkligen rulla på och snart måste vi väl alla börja slutföra vårt spel. Kommer bli kul att se allting tillsammans och se om allt går ihop som vi tänkte det. I helgen har i alla fall vi lobby gruppen jobbat en hel del och själva "husskalet" är nästan intill klart, bara texturer och dylikt som ska ordnas så att det ser ut så som alla vill ha det. Lite frågor vi får ta upp på onsdagsmötet. Vi har också suttit i maya en hel del också, gjort lite saker som behövs inne i huset. Kartonger, informationsdisken m.m. Idag tänkte jag börja att modellera en flygande ödla (ett skelett utav ett alltså) som jag tänkte hänga upp i taket så känns det verkligen som ett museum. Kommer bli awesome om jag får till det bra. Nu i veckan kommer väl alla grupper försöker fortsätta jobba på sina levels, blir nog inte mycket sagt på onsdagens/fredagsmöte den här veckan heller. Dock måste vi väl sätta någon deadline på när vi ska vara klar för sig så att vi alla kan börja sätta ihop våra arbeten. Det kommer ju minst sagt bli intressant.

Tyvärr i fredags (18/2) missade hela våran grupp att ta oss till gruppmötet pga. av tids missuppfattningar m.m. Men frågade i alla fall de resterande som var där om någonting rörande oss skedde eller pratades oss eller om något väldigt viktigt rörande hela gruppen sas. Fick svaret nej men senare när jag läste igenom våran dagordning fick jag vet att de ville försöka slänga över hela slut arbetet med att sätta ihop alla levelar på oss eftersom vi har huvuddelen. Dock kommer det komma nekanden från oss att bara vi tänker ta på oss detta eftersom det behöver många fler för att sätta ihop nästan 13st rum och få allting att fungera och clatcha med varandra. Kommunikationerna mellan gruppmedlemmarna i stora gruppen utgår ofta och beror nog mycket på att det är alldeles för många i en och samma grupp. I alla fall så har vi i lobby gruppen arbetat på och nu har vi de mesta i själva lobbyn klart förutom en del texturer och sedan är nästan all content klar som ska finnas inuti lobbyn. Jag tog själv på mig för någon dag sedan att göra en jätte flygödla (ett skelett) som ska hänga i taket. Kommer nog kännas mer som en lobby tänkte vi. Finns mycket små fix som fortfarande går att ändra på men när det är klart ska vi så fort vi kan börja göra så att dörrar och andra ting fungerar som det ska och att vid vissa tillfällen händer vissa saker.

Förra fredagen (25/2) var jag ordförande för dagens möte. Det börjar som sagt bli mindre att prata om nu mot slutet men vi tog upp lite punkter rörande hur vi ska göra sista veckan när allt ska komma samman och lite om utseende och mekaniker. Vi bestämde i alla fall att från och med då och två veckor framåt jobbar alla på sin level som attan, som mål satte vi att man ska vara klar och nöjd med sin level tills fredagen den 11/3. Vi i lobby gruppen sa också att vi kan vara mycket delaktiga i hopsättningen av allas levlar men att t.ex. en från varje grupp får vara med när deras level ska importeras för att se att allt fungerar som det ska. Vi kommer förmodligen allihopa vara i skolan väldigt mycket sista veckan och speciellt vi i lobby gruppen och de som är något bättre på UDK än vi. Under veckan har jag fortsatt jobba med Maya, gjort några objekt till och sedan texturerat dem med färg. Ingen mening att UV mappa en massa då vårt utseende på hela spelet gör att det ser cartoonish ut ändå. Kommer fortsätta med detta veckan ut, sedan nästa vecka ska vi sätta oss tillsammans för att slutföra våran del av spelet. Kommer bli hårt arbete säkert, men spännande.

Så sista arbetsveckan börjar snart. Dock har vi varit så duktiga att Karl i min grupp listade ut hur teleportalerna och sådant fungerar så han tog på sig ansvaret ill att börja med att börja sätta ihop våra levelar. Han kopplade ihop våran med en annan grupps och det vart awesome, fungerade skitbra! Så idag sitter jag med det sista i Maya med att texturera och UV mappa vår content till level för att det inte ska se för tomt ut. för att inte vara så erfaren med Maya så tycker jag att UV mappningen med tavlemotiven vart helt ok! Pilligt som tusan dock, men det var de värt. På onsdag möts vi igen för att se hur allting fungerar och sedan ägnar dagen åt att se till så att alla keyiteams fungerar mellan levlarna och att de låser upp sig om de ska. Vårt spel är enormt och det har tagit tid men tror att slut resultat blir ett roligt spela att spela. Synd bara att vi inte hinner göra någon voice over så att Clea kunde få en röst men tidsbrist med tanke på allt annat som ska göras.

Har kämpat i två dagarna nu med att få all våran sista content så low polygon som möjligt, ändra dem till rätt format men innan göra de sista inställningarna, spara om alla bilder i rätt storlek och format, infört allting i UDK och sedan fixat det till ett paket som ska läggas in i våran level. Det har varit mycket men det har gått efter många om och men. Sitter på en mac och självklart blir allting lika krångligare på en mac så har säkert suttit ett par timmar med att bara fel söka problem och hitta rätt program för att konvertera saker så att de fungerar på en PC också. Eftersom vi inte riktigt hade koll på vilka format som UDK klarar (gällande allt) och vad Maya behöver för format för att skicka med all information så letade jag säkert lösningar på det i bara några timmar igår. Visst känns det bra att lösa det "själv" om man säger så men ibland tar det en jäkla tid.

I dag är en måndag och på onsdag ska vi som sagt samlas igen. Kommer att få klart det ALLDRA sista i vår level i morgon efter att en i vår grupp ska göra det sista pelarna och räckena, sen är det nog, nog. Ska bli spännande, men ska arbeta vidare med att införa alla texturer och meshar i UDK nu sedan dubbelkolla så att allting fungerar.

Ok idag är det tisdag och dagen innan sista gruppmötet. Kan berätta vad jag gjort under dessa veckor: 1. Jag och jimmy skapade grund banan till våran level ganska tidigt, gjorde skisser och planlösningar och la ut för att de andra skulle få se hur det var tänkt att se ut i lobbyn. 2. Jag och Jimmy har gjort de mesta content i våran level i Maya och har nu sista dagarna också jobbat med att texturera/konvertera/exportera och importerat allt för att det skulle funka i UDK med dess specifika krav. Vi i våran grupp delade upp oss från början att Karl skulle sitta med UDK och jobba, jag skulle sitta i Maya och Jimmy skulle göra lite av varje (både UDK och Maya). 3. Alla texturer som är omgjorda för att se mer "cartoonish" ut i UDK har jag gjort om i Photoshop efter anvisningar från vårt teams wiki.

och nu sitter skriver jag på mitt post-mortem.

Relativt dåliga bilder men lite av vad jag har gjort i Maya, tyvärr var jag tvungen att ta bort en massa polygoner från min Dinosaur som gjorde att den ser riktigt dålig ut på nära håll, men på långt håll märks det knappt någon skillnad.

Dino
Dino till museumet
Lampa
Lampa till museumet

Sista gruppmötet har nu varit och det var väl informativt. Vi bestämde att i morgon från 8 på morgonen tills vi är klara ska sitta med att få ihop alla våra levlar och att det fungerar. Alltså mest kismet vi ska arbeta med, plus att vi ska försöka hinna frapsa vårt spel för att ha klart tills på fredag. Alla ska komma i morgon, även de som inte kan jobba retroaktivt ska vara där för att hjälpa till i bäst möjliga mån och sedan kanske jobba med postmortumet eller dylikt i fall det inte finns något för tillfället att göra. Mer för grupp sammanhållning och moraliskt stöd.

Karl hade hunnit få klart det mesta tills i dag men självklart ska inte ha jobba med att få ihop allt, därför vi bestämde på detta vis. Vi vill alla vara delaktiga i slutarbetet också. Många snygga levlar idag, tycker tyvärr att det är synd att våran lobby inte har någon kismet på det sättet att finns något att göra, men var aldrig tänkt så från början utan mer att våran level skulle vara en genom gångs passage. Vi hade från början tänkt att kanske lägga in något "minigame", men pga. av tidsbrist hann vi inte det. Tycker dock att vår level speglar det vi sagt som stor grupp från början, att det skulle se lämnat och lite äldre ut, att det står kartonger överallt och att det inte ska finnas särskilt mycket i lobbyn. På det hela taget är jag nöjd, men det klart att det skulle ha kunnat vara mycket häftigare om vi haft mer tid åt bara våran level. Dock blev våran grupp mycket utav en hjälp/main grupp för hur de andra skulle göra. Alltså vi behövde skapa mycket efter de andra gruppernas behov. Dock inget illa med det, men som sagt blir ju inte lika "häftig" som de andras.

Så då var redovisningen klar och kursen är slut. Har dock bara PM:et jag ska finslipa och sedan skicka in det. Det gick ok i fredags, men båda teamen fick problem med att installera spelet på skolans datorer, tror mycket var för att vi hade så otroligt stora spela båda två. Dock när vi visade upp det gick det ok med tanke på UDKs egna små utsvävningar. Karl var jätte duktig med att få ihop både levlarna och filmen i tiden, synd på ett sätt att vi inte kunde hjälpa till mer med det, men var enklast i slutändan att en person gjorde det plus att han visste ju hur all kismet skulle vara för allting. Tycker att vårt spel hängde ihop bra och att alla gjort de dom sagt från början. våran grupp som sagt förut gjorde inte lika mycket ser det ut som på vår level i jämfört med de andra, men vi var den grupp som behövde tänka på alla andra om man säger så. Vi behövde få ihop vart alla små gruppernas levlar skulle ligga i vår level, modellera ut deras platser/entrer, tänka ut begränsningar, göra content enligt vad teamtet hade för gemensam idé och sedan försöka hitta på något eget också. men som sagt pga tidsbrist hann vi aldrig riktigt göra klart begränsningarna med hjälp utav kismet och sedan vårt egna minigame m.m. vi hade tänkt att göra fick också läggas på sidan om pga av andra saker så som modellering och kismet. Kul upplevelse dock, förutom att vi var ALLDELES förstora team. Nästa år borde ni verkligen dra ner på storleken och kanske bara sätta en 10-15 personer i varje team. Mer hinns med, spelen blir inte förstora för att det ska bli några problem och det finns inte allt för många viljor som försenar arbeten. Kul kurs annars men kursmålen har känts lite osäkra hela tiden. Visst har ni försökt förklara, men man vill nästan ha det visualierat för att verkligen veta, ska vi ha modellerat visst mycket i UDK, ska vi ha hållt på med kismet visst mycket, ska vi ha gjort speciella saker under teammötena (så som leda dem eller dylikt) och så vidare. Eller vad är det som gäller? Har försökt föra denna dagbok med saker jag tycker är relevanta eller viktiga för mig under kursens gång, men vet inte om det räcker? Kommer även skicka in PM snart och förhoppningsvis hinna klart med min analys, men ändå, hur vet jag om det räcker? Vore himla kul om Tobias kunde ha fler förelösningar på skolan, tycker det är jätte intressant att lyssna om när han berättar om branchen och vad han gör en vanlig dag där. Är nog inte många utav oss som vet egentligen vad som händer bakom spelföretagens dörrar förutom de vi hört flyktigt. Så gärna mer sådant! Annars tackar jag för en bra upplevelse så syns vi på nästa kurs.

SPLevel/SPLevel11/Diaries/EmiliaBerglund (senast redigerad 2011-03-20 22:52:51 av EmiliaBerglund)