Jag är inge vidare på att uppdatera denna wikidagbok, men har försökt göra det "offline". Dock har mitt usbminne med alla loggar gått och gömmt sig, inte helt optimalt. Men för att få in några punkter skriver jag till det jag kan komma ihåg.

Karl Marklund

21/1 - Möte 1
Gick igenom vad folk tyckte om för typ av spel, detta för att fastställa vad för slags spel vi skulle göra. Det var stor variation men vi kom fram till en typ av pussel/utforskningsspel, åt Mysthållet fast med fri rörlighet. Vi delade in oss i tre fokusgrupper; mekanik, koncept och karaktär för att diskutera vidare på vad de olika grupperna tycker verkar intressant. Jag gick med i konceptgruppen för jag tyckte det verkade roligast. Vi kom fram till att spelaren skulle styra en äldre dam och att spelet skulle innehålla humor, men fortfarande en seriös underton. Det skulle utspela sig på ett museum. Som läxa fick grupperna att vi skulle träffas och brainstorma för att ha något att presentera inför nästa fredag.

Vecka 4 - Möte 1 med konceptgruppen
Vi träffades för att diskutera och komma pi ideer. Vi började diskutera om olika temarum man kunde besöka och lösa pussel. Varje rum skulle vara kopplat till en viss tidsålder, som tex vikingatiden, stenåldern osv. För att underlätta arbetsprocessen diskuterade vi möjligheten att ha någon slags teleport så att alla rummen inte behövde sitta ihop med huvudrummet. Rummet/dörren/portalen ska vara trasig tills dess att spelaren löst problemet, då ska detta "lagas". Vi ville få in detta för att delvis kunna visa vilket rum som var avklarat. Vi gick även till en datorsal för att hitta några referensbilder på de olika tidsåldrarna vi hade skrivit upp.

Vecka 4 - Möte 2 med konceptruppen
Eftersom de var pitchat att man skulle styra en äldre dam blev det många ideer om kaffe, bullar och stickning. Vi hade även börjat komma fram till att hon skulle vara äldre, men spelet skulle utspela sig i framtiden. Inte Star Wars, mer åt tex I Robot stilen framtid. Folk har lämnat jorden och hon är ensam kvar. Hon vill rädda historien så hon måste ta med sig saker från museet till Mars, dit folk hade flytt pga att Jordens tillgångar var förbrukade. Vi brainstormade lite på om det var så att hon ville rädda historien eller om historiska föremål hade en slags energi som kunde användas istället för "dagens" energikällor, tex kol.

28/1 - Möte 2
Vi började med att de tre grupperna fick presentera det de hade kommit fram till under veckan som gått. Vi fick veta att karaktärsgruppen hade kommit fram till att huvudpersonen skulle vara runt 70 år, museiientendent och pratar lite för sig själv och med föremålen. Vår grupp pitchade våra ideer om hur världen håller på att gå under, temarummen och övrigt som nämnts ovan. Mekanikgruppen hade kommit på lite saker som tex att man skulle kunna få powerups för att ge karaktären olika förmågor i olika delar av spelet, att det skulle kunna finnas övriga föremål, skatter eller liknande, som inte har med storyn att göra och att hon kunde vara glömsk för att få in någon slags failmekanik (att hon glömmer bort saker och får börja om pusslet från början). Vi diskuterade även om spelet skulle utspelas i första eller tredjepersonsvy. Vi hittade både för och nackdelar med tyckte det verkade bäst att köra i förstaperson, delvis för att slippa modellera karaktären samt att spelaren själv får skapa en uppfattning om henne om hon inte syns. Vi diskuterade även om hon skulle kunna få någon hjälp i form av robot (tex den flygande kameran från Stargate Universe) för att hjälpa henne lösa pussel. Detta kom vi dock fram till att det skulle bli mycket jobb i UDK, och vi har aldrig arbetat med det (utöver ljudutbyte i ILS-kursen). Vid detta möte delade vi även in oss i mindre grupper, såsom modellering, voice acting, level design, ljud osv. Jag valde modellering för jag tyckte det verkade skojigast.

2/2 - Möte
Pang, vår ide gick i kras. Vi hade förstått det som att vi skulle skapa ett spel men det visade sig att vi missförstod allt, och vi skulle egentligen bara göra banor som satt ihop. Detta var något jag hade befarat från början, då vi hade börjat bygga på ett helt spel, trots att kursen heter Level Design.

4 - Möte 3

9/2 - Möte 4
Idag bestämmde vi mer nogrannt vad varje bana skulle innehålla som kopplade den till någon annan del av spelet. Vi delade in de olika banorna i nivåer, eller tiers som de blev kallade, där man behövde lösa ett visst antal för att låsa upp nästa nivå. De olika rummen blev kopplade så att man behövde ett visst föremål från ett rum för att lösa ett problem i ett annat, som tex en skifferbok från WW2 för att tyda skrift i vikingatiden. Efter vi hade bestämt detta gick vi igenom olika punkter vi behövde ha färdiga inför redovisningen på fredagen. Vi sammanställde ett antal punkter som beskrev spelet. Min grupp fick även i läxa att ha någon skiss på museet färdigt till fredagen så vi hade något att visa upp.

Vi diskuterade även möjligheten att va någon cell-shade liknande för att få en mer "toon"-stil på det. Peter skulle kolla om han kunde lösa det då han verkar ha mer erfarenhet än andra i gruppen när det gäller UDK.

11/2 - Redovisning 1 och uteblivit möte
Idag redovisade vi i storgrupp vad vi hade kommit fram till. Vi tog och pitchade det vi hade kommit på vid 9/2-mötet. Andreas höll i redovisningen för gruppen. För att ha något att visa hade jag skrivit ut de skisser på lobbyn Jimmy hade gjort. Efter redovisningen pratade jag kort med Kjell om vad som gällde för 3personsgrupper. Han sa att om vi kunde motivera varför vi behövde vara tre var det ok, annars ville han ha 2persongrupper. Jag snackade med Emilia och Jimmy efteråt och vi sa att vi kommer ha en del att göra när vi ska se till att allt fungerar vid slutprocessen.

Vi skulle ha möte idag men ingen kom och öppnade salen för oss så vi körde ett snabb-möte utanför. Vi hade inte så mycket att säga till varandra, frågade mest om någon hade stött på några problem. Eftersom vi alla hade något att göra med våra banor så gick vi åt egna håll för att jobba.

16/2 - Redovisning 2
Pågrund av sjukdom missade jag detta tillfälle men Emilia och Jimmy presenterade vår bana.

18/2 - Möte 5
Pågrund av sjukdom missade jag även detta tillfälle. Tråkigt nog gjorde även Jimmy och Emilia det också, då tiden hade ändrats från vanliga 1300 till 1000

25/2 - Möte 6

Idag bestämde vi även att den 11/3 ska alla vara klara med banorna, så att vi resterande tid kan se till att allt fungerar tillsammans (att banorna hänger ihop och spelet fungerar som det ska). Vi ska höra oss för möjligheten att boka en hel datorsal under ett par dagar/en vecka då vi troligtvis kommer behöva det.

2/3 - Eget arbete
Jag har jobbat lite med att skapa ett gömt serverrum under fikarummet. Jag fick inspirationen efter att ha kikat på filmerna Echelon Conspiracy och Eagle Eye igen (båda handlar om amerikaner som övervakar alla med hjälp av superdatorer). Det innehåller nu ett antal serverskåp, svagt blått ljus och ett dovt maskinljud som fanns i udk.

3/3 - Eget arbete
Har gjort om i vår modell. Delvis så har jag minskat antalet BSP brushes som den måste räkna med, sen har jag även justerat med ljuset och lekt i Kismet. Har lagt upp bilder på min grupps sida.

8/3 - Eget arbete
Lekte runt i kismet för att lösa hur vi ska lösa de olika tier blockaderna. Bäst bör att vara att när en lvl är avklarad ändras en integer och den jämförs med en "compare int". Om man klarat lvlarna så utförs en matinee och låser på så vis upp nästa nivå. Jag märkte att någon redan hade löst detta på tips n trix sidan.

9/3 - Eget arbete
Idag har jag fixat blockader för varje tier-nivå (vidarearbete på det jag löste igår). För de blockader där vi kommer ha tex lådor som står ivägen finns det en BlockingVolume som tas bort när spelaren har nuddat en trigger i varje rum man kommer besöka. Triggern kommer senare bytas ut mot tex en boolean som kommer att bli true när man klarat av rummet. Jag har även listat ut hur vi kan teleportera spelaren till en annan plats. Hittade hur man kunde ladda en lvl genom att utföra något i kismet (tex en trigger). På så vis kan vi ladda in lvln och teleportera spelaren samtidigt i kismet.

10/3 - Eget arbete
Idag har jag lyckats få till teleportering, level streaming och "cross-level" invetory att fungera ihop med grupp 19s level. Nu går det att åka till Kina, lösa pusslet, ta upp bomberna som hamnar i inventory, klara den banan och bli teleporterad tillbaka. Om man försöker gå in i det rummet igen så säger Cleo att hon redan varit där. Jag har dock blivit frustrerad över att UDK inte alltid vill sammarbeta, men det kan bero på att jag säkert gör fel också.

13/3 - Eget arbete
Trots att jag så åt folk att lägga upp deras banor har de fortfarande inte gjort det. Jag har antagit mig jobbet att vara master builder eftersom jag redan har börjat med det, men det blir ett svårt jobb med tanke på att jag inte har material att arbeta med. Kanske bör maila ut till samtliga och säga att jag måste ha en level som är till 99% klar till på tisdag eftermiddag, annars kanske de inte kommer med i slutbuilden. Detta eftersom det är mycket jobb på min sida för att få till att alla teleporteringar, upplåsningar osv fungerar ihop. Jag märker vikten av att ha en projektledare som har i ansvar att se till att varje grupp gör det de ska göra, för nu är det väldigt löst allting.

14/3 - Eget arbete
Idag har jag lagt in Greklandbanan och den senaste versionen av 2035. 2035 behövde jag flytta manuellt, den har fått udk att krasha varje gång jag sätter en viss offset. Jag vet dock inte hur den slutar, vilket måste lösas på onsdag. Något som vi hade fått backning på om målet var att skapa ett ordentlig spel är att banorna har inte samma stil. OK fine, de kanske inte har samma art style, men det ser rätt fult ut att de har olika presentationer. Tex förmedlar kinabanan via consol command när Cleo säger något, Grekland har via UI på engelska (wtf? står i vårt gdd att huvudspråket är svenska) och 2035 har massvis med text via UI, denna gång på svenska. Jag väntar fortfarande på att folk ska lägga upp deras lvl på wikin, de har tills imon på sig. Det verkar lite halvt som att de inte förstår att nu är det inget arbete som man kan sitta till minuten innan det ska lämnas in. Eftersom det är någon annan som måste lägga ihop sakerna så vi får ett någolunda spel måste saker och ting vara klara tidigare. Jag har även fått content från Jimmy, de meshar och texturer vi kommer ha i museet. Nu ser det inte lika tomt ut som det lätt kunde göra tidigare. Jag satt på Skype och pratade med Andreas igår, då lyckades jag även få till att de ändringar i basfilen han gjort fungerade i spelet. Nu kan hon inte hoppa, springa, falla ner för höga höjder osv. Som tur är så går det alltid att skriva in Fly i konsolen så att det går lite fortare :P Var lite problem med Greklandbanan, då de hade lagt till ett ambientsound som skulle låta över hela banan. Problemet blev dock att när jag la in den i master build så lät den överallt där. Eftersom den inte var loaded från början så lät inget när man startade spelet, men var fortfarande rätt irriterande. Gjorde om så att det spelades som ett ljud från kismet istället. Andreas gav mig även musik som spelades i bakgrunden på Kinabanan.

15/3 - Eget arbete (förmiddagsuppdatering)
Idag kommer det bli en hel del att göra så postar en förmiddagsuppdatering. Några fler grupper har lagt upp deras lvl på wikin, vilket är bra. Med lite tur så är det inte för mycket som behövs göras om för att fungera med museet. Det som kommer ta tid är när jag väl ska bygga ljuset med lightmass.. Uppdatering senare kommer.

15/3 - Eget arbete (eftermiddag)
Fy fan om jag inte för löneförhöjning efter det här.. Tills på fredag 11/3 skulle folk ha en lvl som var helt spelduglig men kunde sakna content (tex att det inte stod är bord på ett ställe). Men först vid 19tiden ligger majoriteten av banorna uppe, fortfarande så har jag inte sett röken av WW2 banan, och ingen indikation på varför. Om det inte skulle vara nog med det, vissa av banorna fungerar inte som de ska..
Om inte det skulle vara nog så bråkar inläggningen av banorna hela tiden. UDK krashar stup i kvarten utan att ge en indikation på varför. Jag har fortfarande inte lyckats lägga in folks banor för de måste flyttas manuellt för det mesta (annars krashar UDK igen).. Även då kan det bli problem med att saker och ting inte följer med..

Jag är fortfarande orolig över mitt betyg, eftersom jag inte gjort någon bana i sig (visst, jag har ändrat i Jimmys grundmodell, lagt till extra rum, fyllt den med content, gjort världen utanför, ljuslagt och gjort ALLT (betoning på allt) i Kismet, men jag vet fortfarande inte om det är vad som räknas med i betygskriterierna)...

16/3 - Möte och eget arbete
Idag visade jag upp det jag hade lagt ihop, saknade fortfarande ww2 banan. Jag spelade igenom allt på projektorn i salen. Alla teleportrar till lvl fungerade, men inte tillbaka. Det verkade som att vissa grupper ville ändra på saker innan slutredovisning (vad i hela helvete, de skulle vara klara i tisdags). Så jag sa att jag kommer lägga upp dem och vill att de skulle ligga i lvlupload 2 innan kl 21. Kl 21 hade 1 lvl kommit upp, en till kom vid 22 tiden. Jag hade lagt till ww2. Efter att jag bankat i väggen pga hur oschysst det är mot mig som bygger ihop det att folk inte gör det de ska gjorde jag klart det jag kunde. Upplåsningarna fungerade si och så, kunde inte hitta problemet varför, de fungerade förut.

17/3 - Arbete i skola och hemma
Imorse kl 8 var vi i skolan för att försöka bygga klart allt. Tanken var att någon annan skulle bygga klart allt, men udk krashade, banor registrerades inte och paketen blandades ihop när vi försökte lägga in på en av skolans datorer... Egyptens slutbuild fick jag så jag kunde lägga in. Vikingatiden fick jag runt 10 och 2035 runt halv 12. Seriöst, vad är deras problem. Hur fn kan man vara så oseriös att man ger bort den slutliga produkten till den som ska sammanställa det dagen innan redovisning, dagen efter det skulle vara inlämnat på wikin. Jag är seriöst arg på dem. Och vad kommer jag få av detta? Jag kommer att få ett D ((¤/#(&"/#%&"(/% om jag inte får det) för alla de timmar jag suttit och rättat till alla andras lvl.. Om det här hade varit på ett riktigt företag hade jag sparkat dem och givit mig en bonus. Som grädde på moset har blockaderna i museet slutat fungera och den vill inte teleportera tillbaka från Maya 2. Maya 2 teleporteringen har jag fortfarande inte löst (kl 2000) och i museet har jag behövt lägga till triggers som tar bort blockaderna, så att det iaf går att spela igenom det (även om mekaniken inte fungerar som den ska).

SPLevel/SPLevel11/Diaries/KarlMarklund (senast redigerad 2011-03-17 19:03:46 av KarlMarklund)