Tobias Jonssons Dagbok | Team1, Grupp 11

Fredag 21/1

Idag hade vi det första mötet med gruppen och mötet var helt klart över förväntan. Med tanke på hur många vi är i gruppen så trodde jag att det skulle ta väldigt lång tid innan vi skulle få en konkret idé att jobba vidare på, men det tog endast någon timme innan jag insåg att detta inte var fallet. Redan efter första halvan av mötet var vi rörande överens om hur spelet skulle spelas och hade kommit fram till några nyckelpunkter som vi kunde enas om. Det som förvånade mig var att vi efter enbart någon timmes brainstorming var överens, vilket jag inte trodde skulle hända. Vi har bland annat enats om en konceptidé som involverar pusselelement(inspirerade av klassiska äventyrsspel och ska utspela sig på ett museum. Jag ser fram emot att se hur idén kommer att utvecklas under projektet och hoppas på att arbetet kommer att fortsätta lika bra under de resterande veckorna. Vi delade in oss i smågrupper under mötet som under veckan skulle fortsätta utveckla saker som mekanik, karaktär och koncept. Eftersom att vi ska jobba inom grupper om 2 personer så har jag och Linda Ruhmén bestämt oss för att jobba tillsammans.

Fredag 28/1

Vårt andra stormöte inledde vi med att redovisa för vad vardera grupp(mekanik, karaktär, koncept) hade kommit fram till och det var väldigt kul att se hur pass lika vi hade tänkt. Jag kunde tyvärr inte vara med på min grupps möte i veckan pga sjukdom, men jag känner mig glad över att arbetet hade fortskridit så bra även utan mig( ;) ). Det var helt klart över förväntan att näst intill alla idéer som grupperna hade kommit fram till gick så otroligt bra att inkorporera i varandra, det kändes inte som att någon grupp hamnade utanför och inte fick sin vilja igenom utan alla fick lika mycket sagt. Vi började även på detta möte dela in teamet i mindre grupper som skulle jobba med olika saker(till exempel ljud, modellering och game design) för att arbetet med projektet skulle fortskrida så bra som möjligt och att alla i teamet skulle få jobba med det som de tyckte var roligt. Jag känner mig främst intresserad av ljud och game design, men när jag var tvungen att välja så

Onsdag 2/2

Dagens möte blev gruppens första riktiga motgång då vi fick reda på att vi inte fick jobba så som vi hade tänkt utan att alla i teamet skulle jobba med UDK och göra ett rum var på banan. Detta tvingade, som sagt, teamet att tänka om och vi lyckades komma fram till en bra lösning. Vi bestämde oss för att alla skulle jobba 2 och 2 och göra ett rum var, men att vi behåller speciallistgrupperna(ljud, modellering och game design etc) som just speciallistgrupper som alla 2 och 2 grupper kan komma till och få hjälp och råd. Jag var tvungen att avvika efter den första halvan av mötet pga arbete, men gruppen tyckte att detta kändes okej. Vi bestämde en hemläxa tills fredagens möte, då vi skulle ha fått klart för oss vilken tidsepok som varje grupp ville att just deras rum på muséet skulle tillhöra så att banan skulle få lite struktur.

Fredag 4/2

Jag och Linda har under perioden sedan det förra mötet diskuterat fram och tillbaka om hur just vår del av banan ska se ut och kommit fram till att vi skulle vilja att den utspelar sig i 1800-talets London(inspirerat av Sherlock Holmes och Jack the Ripper) med pussel som liknar ett mysterium som spelaren måste lösa(också här inspirerat av Sherlock Holmes). Vi har även börjat skissa på en bandesign och hoppas på att den leder någonvart. Under mötet gick vi igenom vad alla grupperna hade kommit fram till hur deras del av banan skulle se ut och hur själva banan skulle spelas. Vi försökte även tänka kring ett system med keyitems och questitems som möjligtvis skulle kunna användas på samma bana och kunde på så vis försöka börja planera en ordning för våra banor. Om det är så att du hittar en ficklampa på en bana och behöver en ficklampa på en annan så är det ju lämpligt om den som du faktiskt hittar ficklampan på ligger före. Vi bestämde oss att varje 2 och 2 grupp skulle bestämma vilka items de skulle ha och vilka de skulle behöva på sin bana så att vi skulle kunna börja skissa på hur levelns olika rum skulle byggas ihop. Eftersom att vi har vår första redovisning av koncept fredagen om en vecka så är det hög tid att faktiskt börja konkretisera ner hur vi ska presentera det hela.

Onsdag 9/2

Tills idag hade de flesta grupperna lyckats komma fram till items de skulle behöva/som skulle kunna hittas på just deras del av banan och vi började därför att skissa på hur hela leveln skulle byggas upp. Alla grupper fick gå igenom konceptet på sin bana för att vi sedan skulle kunna pussla ihop banorna med varandra. Detta gick bra och det gick ganska snabbt att hitta en "partner"-bana till sin egen. Den senare delen av mötet gick ut på att skriva ner stödord inför redovisningen av konceptet på fredag och planerade kring redovisningen i största allmänhet.

Vi har även byggt upp vår level i Minecraft, vilket var någonting som var väldigt nyttigt. När leveln började ta form i Minecraft så märkte jag att det skulle passa med en källare på vår bana, vilket vi bestämde oss för att lägga till då. Det kändes väldigt kul och nyttigt att börja prototypa i något så enkelt som Minecraft för att direkt få en prototyp som gick att ta på.

Fredag 11/2

Pitchen inför Tobias och Kjell gick väldigt bra och det kändes som att vår idé faktiskt kommer att hålla. Det var många som inte kunde komma till redovisningen pga snökaoset som rådde, men vi var en tapper skara som var där och jag tycker att vi gjorde bra ifrån oss.

Onsdag 16/2

Idag pitchade jag och Linda vårt koncept för Tobias, Kjell och resten av gruppen och det kändes väldigt bra att faktiskt dela med sig och förklara sin idé. Det konkretiserade idén mer i mitt huvud och det kändes mer "på riktigt" när den faktiskt måste förklaras för någon annan än personer i gruppen som redan är införstådda i leveln. Vi har börjat titta i UDK innan, men nu är det dags att faktiskt börja i UDK och få ner en riktig level att jobba på.

Fredag 18/2

Under dagens möte var jag ordförande och mötet gick mest ut på att kontrollera att alla var på banan. Vi diskuterade främst och bestämde vilket som skulle vara det primära språket på vår level, kring modellering och art direction. Det känns som att alla har klart för sig vad vi ska göra och alla verkar vara dedikerade och vill jobba med leveln.

Fredag 25/2

Jag och Linda börjat fördela arbetet mer och mer emellan oss för att det ska flyta på så bra som möjligt och sitter tillsammans och jobbar så gott som varje dag. Det vi har bestämt är att Linda ska jobba mer med att göra möbler och andra meshes i Maya medan jag ska jobba mer med Kismets och texturer, mycket av UDK-delen helt enkelt. När vi importerar meshes och texturer etc i UDK så brukar vi oftast sitta tillsammans för att båda ska ta del av lärdomen att se hur en faktiskt arbetar i UDK. Det känns som en bra grund att stå på att väl förstå hur program som UDK fungerar. Vår bana har nu börjat arta sig och själva grunden är klar, nu är det mest meshes och texturer som ska placeras ut och funktionalitet som ska fixas i Kismet.

Mötena börjar bli mer och mer check-in-möten för att se hur det går för folk, och det var väl mest det som hände på dagens möte.

Fredag 4/3

Vi i min grupp har fortsatt att jobba med vår bana under veckan och det rör sig faktiskt framåt. Vi har nu börjat med lite Kismet-funktionalitet och placerat ut meshes i vår bana under veckan. Vi har stött på lite problem med själva överförandet av modeller, pga att skalan har varit lite skev, men det löste sig när vi väl förstod vad som var fel. Banan är inte riktigt spelbar ännu, eftersom mycket av funktionaliteten saknas men den går i alla fall att springa runt på!

Jag kunde tyvärr inte närvara på dagens möte pga läkarbesök, men jag har blivit informerad om vad som hände och har tagit del av mötesanteckningarna.

Fredag 11/3

Vi har nu faktiskt börjat få in lite funktionalitet med hjälp av kismet och själva grunden i funktionaliteten är färdig. Du kan nu faktiskt plocka upp saker och när du väl har plockat upp dessa så låser detta upp nya färdigheter. Eftersom vi har satt en deadline inom gruppen tills idag så borde vi egentligen ha hunnit längre med vår bana, men vi har tyvärr inte hunnit så långt pga att vi har haft mycket att göra i andra kurser. Det är fortfarande mycket placeholdermeshes och texturlösa meshes, men vi kände att det var bättre att få banan spelbar(inkl. funktionalitet) innan vi finputsar det grafiska. Själva grundkismeten som vi ska använda oss av är färdig, så det mesta som är kvar på den fronten är att kopiera samma kismet till andra platser som ska ha ungefär samma funktionalitet.

Jag kunde personligen inte närvara på detta möte heller pga att jag arbetade på annat håll, men Linda var där och kunde berätta hur vi låg till. Vi satte nu en ny deadline för att alla ska hinna klart med sin level tills nu på tisdag och det tror jag faktiskt att vi kommer hinna med.

Måndag 14/3 och Tisdag 15/3

Måndagen och tisdagen har varit två riktiga slitsamma dagar då vi var tvungna att få allting 100% färdigt tills tisdagen. Vi lyckades redan på måndagen få ihop vårt sista kismetscript och bestämde oss då för att finslipa hela leveln på tisdagen. Tisdagen använde vi till att textura det sista vi hade kvar och finslipa det mesta så att banan faktiskt gick att spela utan att saker buggar ur totalt. Vi lyckades bli klara till våran deadline och det känns väldigt skönt att slippa vara den enda gruppen som har något kvar. Vi har lite till som vi kanske kan buggfixa, men allting fungerar i alla fall bara det att vissa saker kan gå fel. En perfekt beta helt enkelt!

Onsdag 16/3

Idag hade vi ett gruppmöte där vi planerade hela hopsättningen av alla levels och spelade även igenom hela spelet för att få en känsla av det, och det känns riktigt bra nu. Alla har jobbat på väldigt bra och alla har fått väldigt bra slutprodukter och har hållt fast vid vad vi har bestämt i vårt GDD.

Fredag 18/3

Idag kom den stora redovisningsdagen och dagen var väldigt spännande trots en hel del tekniska missar. Vi fick på morgonen problem med vår level då UDK kraschade så fort vi försökte öppna level och en hel del annat strulade, men som tur är löste sig allting genom att redovisningen istället ändrades från att det andra laget skulle spela vår level till att vi själva skulle visa upp den för det andra laget. Vi lyckades få leveln att funka tills denna redovisningen och allting gick då från att kännas jättestressigt till att kännas bra.

SPLevel/SPLevel11/Diaries/TobiasJonsson (senast redigerad 2011-03-24 18:26:39 av TobiasJonsson)